2 Eylül 2011 Cuma

Mercedes-Benz Logosu Ne Anlama Geliyor?



Çalışmak istediğim yer olan Mercedes-Benz'i, yakından tanımadan olmaz. Bu kapsamda işe ilk olarak markanın isminin nerden geldiğini ve logosunun ne anlama geldiğini anlatarak başlayacağım :)

1897 yılında Fransa'nın Nice kentinde yaşayan Avusturyalı tüccar ve Avusturya Nice Başkonsolosu Emil Jelinek, Daimler fabrikasını ziyaret ederek bir otomobil satın alıyor. 1899'da 23 beygir gücünde bir motorla donatılmış Daimler yarış otomobiline büyük kızı Mercedes'in adını veren Jelinek, bu araçla Nice'de bir yarışa katılır ve birinci olur. Bu başarıdan sonra Daimler fabrikasına 36 otomobil siparişi daha verir Jelinek ve bu araçların "Mercedes" adını taşımalarını şart koşar. 

Jelinek'in yarış zaferi ve satış başarısı üzerine Daimler, 1901 yılından itibaren ürettiği araçlara "Mercedes" adını verir böylece. 1926 yılında Karl Benz'in şirketi "Benz&Cie" ve Daimler'in şirketi "Daimler Motoren-Gesellschaft" birleşince, Mercedes kelimesinin yanına Benz ifadesi de eklenmiş olur.

Kelime olarak Mars gezegeninin İspanyolca adı olan Mercedes, ayrıca lütuf ve zarafet anlamlarına da gelmektedir. 23 Haziran 1902 tarihinde "Mercedes" adı marka olarak tescil edildi ve 26 Eylül 1902 tarihinden itibaren de kanunlarca koruma altına alındı.

Mercedes amblemi ise, dünyada en çok tanınan marka olmanın yanı sıra en çok çalınan figür olarak da ilk sırayı alıyor. Otomobil hırsızlarının en çok rağbet gösterdiği figür Mercedes figürü.

Karl Benz, Deutz'da bulunan motor fabrikasının ilk yıllarında, Köln ve Deutz manzaralı evinin tepesine bir yıldız amblemi koymuş. Eşine yazdığı mektuplarda, bu yıldızın günün birinde başarıyı ve gücü temsil edeceğini söyleyerek fabrikasının üzerinde parlayacağını söylemiş, ki şimdi ne kadar haklı çıktığını hepimiz görüyoruz. :)

Mercedes-Benz'in üç ayaklı yıldız figürü; markanın kara, hava ve sudaki gücünü ve evrenselliğini tanımlamakta. 

1909 yılında tescil edilen yıldızın etrafı 1916'da, içinde dört küçük yıldızın ve Mercedes isminin yer aldığı bir daireye çevrildi. 

1926'da Daimler-Benz birleşmesiyle, Benz'in defne yapraklarından çelengi yıldızın etrafını sardı.

Son olarak 1996 yılında logo, bugünkü halini aldı.


Geçmişten Günümüze Mercedes-Benz Amblemleri





Hiç yorum yok:

Yorum Gönder