25 Eylül 2011 Pazar

Deneyim ve Referans Out, Yetenek ve Potansiyel In



Yıllardır işe alımlarda aranan deneyim ve referans, artık önemini gittikçe kaybediyor gibi. Günümüzde şirketler daha çok yetenek ve potansiyel barındıran kişileri işe almayı, ve onları kendileri için yetiştirmeyi daha uygun görüyorlar.

Öte yandan iş dünyasındaki değişim o kadar hızlı ki, onu takip edebilecek zamanı bile çoğumuz bulamıyoruz. Kuşaklar arasındaki fark her geçen gün daha da açılıyor. Yeni öğrenilen bir bilgi, ertesi gün hiçbir öneme sahip olmayabiliyor. Bizleri bekleyen böylesine zorlu bir dünyada ayakta kalabilmek hiç de kolay değil.  Burada unutulmaması gereken önemli bir nokta da "Y Jenerasyonu" adı verilen tanım.

Y jenerasyonu özellikle işe alım sürecinde X jenerasyonuna göre daha girişken davranıyor. İnternet ve bilgi teknolojileri ile daha ilgililer. Sosyal medyada aktif olarak yer alıyorlar, hatta sosyal medyayı yönetiyorlar. Ne istediklerini biliyorlar ve bunu açıkça dile getiriyorlar. Kendilerinden ne isteneceğinin de farkındalar ve her duruma hazırlıklılar. Tüm bunlar, X’lerin yönettiği işe alım sürecinde, işverenin yeni bir yöntem uygulamasını gerektiriyor.

Tam da bu noktada DBE Davranış Bilimleri Enstitüsü Proje Yöneticisi ve Eğitmeni, Endüstri ve Örgüt Psikologu Burcu Çanacık, 8. Seçme ve Yerleştirme Zirvesi’ndeki "İşe Alımda Ezber Bozan Trendler" başlıklı sunumunda işe alımda etkisi, yapılan akademik araştırmalarla kanıtlanmış son trendleri anlattı.

Referans kontrolü, deneyim gibi işe alım kriterlerinin, çalışanların performansları ile ilgili net fikirler vermediğini, hatta bunların işe alım sürecinde en fazla %10'luk bir etkiye sahip olduğunu belirten Çanacık, buna karşın olumsuzluklara karşı toleranslı ve sosyal girişkenliğe sahip kişilerin daha başarılı olduğunu anlattı.

Şirketlerin son dönemde sıklıkla kullandığı yetenek testleri sanırım buna en güzel örnek. Yetenek testleriyle adayların yeteneklerini test etmek isteyen şirketler, kimi zaman da bize bazen absürd gelen sorular sorabiliyorlar. Burada ise amaç, kişinin potansiyel taşıyıp taşımadığını görmek. Yanlış cevap verseniz bile sorunun çözümüne yönelik getirdiğiniz bir bakış açısı, şirketlerin çok hoşuna gidebiliyor.

Y Jenerasyonunun içinde kendimi de sayabilmem için çok az zamanım kaldı. Bunun için sene sonuna kadar, azami ölçüde kendimi geliştirmeye devam edeceğim :)

Yazının tamamı için : Elektrikport

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder