14 Eylül 2011 Çarşamba

Mercedes-Benz Hidrojen Yakıtlı F125'i İlk Kez Görücüye Çıkardı



Mercedes-Benz'in sır gibi sakladığı, hidrojen yakıtla çalışan konsept F125 modeli sonunda Frankfurt Otomobil Fuarı'nda sahne aldı. Araç, Mercedes-Benz'in 2025 yılı için CL sınıfına uygulayacağı yeniliklerin bir ön gösterimi olarak kabul ediliyor.

Elektrikli otomobillerin gelişimini hergün takip ediyoruz;  artık daha çekici bir tasarım izlemenin zamanı gelmişti. Böyle bir tasarıma da tabiki Mercedes-Benz imza atabilirdi. Kısaca aracın özelliklerine değinecek olursak;

Öncelikle, aracın ismi neden F125 diye soruyor olabilirsiniz. F harfi Türkçe'de "Araştırma Aracı" demek olan Almanca'daki "Forschungsfahrzeug" kelimesinden geliyor. 125 sayısı ise Mercedes-Benz'in kuruluşundan bu yana geçen 125 yılı temsil ediyor.

Mercedes-Benz yetkilileri aracın hidrojen yakıtlı olcağını ve 231 beygirlik bir motora sahip olacağını belirtiyor. Araç, 0-100 km hızlanmasını yaklaşık 4 saniyede yapacak ve aracın maksimum hızı 220,5 km/sa olacak. Üstelik, otomobil 100 kilometrede ortalama sadece 0.79 kilogram hidrojen tüketmek için tasarlanmış, ki bu muhteşem bir rakam gerçekten.


F125'in tasarım detayları için; akıcı hidrolikliği ve martı kanadı kapılarıyla F800'den ilham aldığını söyleyebiliriz. Bu, otomobile yine mükemmel bir duruş ve zarafet kazandırmış. McLaren gibi diğer bazı Mercedes otomobillerinde olduğu gibi, yürüyen aksam karbon fiber, alüminyum ve plastik kombinasyonunun avantajlarından yararlanılarak meydana getirilmiş.


Karbon fiberden yapılan benzin deposu, 700 bar kapasiteli hidrojeni tutmak için donatılmış. Ayrıca F125, 10 KW'lık yerleşik bir lityum-iyon bataryasından da güç alabilecek. Sadece lityum-iyon bataryasından elde edilen bu güçle otomobil yaklaşık 31 km. yol katedebilecek.

125 yıldır varlığını sürdüren Mercedes-Benz, teknoloji ve tasarımın eşsiz karışımının tüm özelliklerini içeren yeni F125 ile Frankfurt'ta, izleyenlerin gözlerini bir kez daha kamaştırmaya devam ediyor.

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder